SAŁATKA Z RUKOLĄ

SAŁATKA Z RUKOLĄ

Szukasz przepisu na lekki, pożywny posiłek? A co powiesz na soczystą, orzeźwiającą sałatkę z rukolą? Z pewnością świetnie sprawdzi się wiosną czy latem, kiedy obfite dania pragniemy zastąpić czymś nieco lżejszym. Sałatka z rukolą to połączenie rukoli z burakiem, serem feta, granatem i orzechami w towarzystwie lekkiego dressingu. Wzbogacona została dodatkowo miarką kolagenu Vital Proteins - bezsmakowego i bezzapachowego proszku, który z łatwością rozpuszcza się z ciepłych, jak i zimnych napojach i daniach. 

Sałatka z rukolą to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety w warzywa, a przy okazji także w kolagen hydrolizowany, zwany „białkiem młodości”, dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym. Warzywa i owoce są cennym źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit, a także witaminy A czy C, które uczestniczą w syntezie naturalnego kolagenu. Dodatek orzechów do sałatki z rukolą zapewni Ci dodatkową ilość m.in. miedzi - kolejnego ważnego składnika w kontekście wytwarzania kolagenu. Nasza sałatka z rukolą urozmaici Twoją dietę kolagenową dla poprawy urody. Wystarczy, że ugotujesz i pokroisz buraki, wymieszasz ze sobą składniki na sałatkę, przygotujesz dressing i… sałatka z rukolą gotowa! Możesz podawać ją w formie przystawki lub jako dodatek do głównego posiłku. Zaskocz swoich bliskich czy znajomych podczas kolejnego spotkania i pobudź ich kubki smakowe podając tę prostą, a jednocześnie niebanalną sałatką z rukolą!

Poziom trudności:
Łatwy
Liczba porcji: 4 porcje

Składniki

3 szklanki wody
2 buraki (ugotowane, pokrojone)
4 szklanki rukoli
1/3 szklanki nasion granatu
¼ szklanki sera feta
¼ szklanki orzechów pecan (pokrojonych)
1 miarka Vital Proteins Collagen Peptides
2 łyżki octu jabłkowego
¼ szklanki oleju z awokado
1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania

  • W rondlu zagotuj wodę i dodaj buraki. Gotuj przez 20 minut lub do miękkości.
  • Po ugotowaniu odcedź wodę i wymieszaj z Vital Proteins Collagen Peptides. Odstaw na bok, w międzyczasie przygotuj sałatkę.

  • W dużej misce połącz ze sobą rukolę, buraki, granat, fetę i orzechy pekan.
  • Aby przygotować sos, dodaj do miski ocet jabłkowy, olej z awokado i syrop klonowy, a następnie wymieszaj całość.
  • Skrop sałatkę przygotowanym sosem i przemieszaj.

ODKRYJ INNE PRZEPISY Z VITAL PROTEINS

zielone smoothie przedtreningowe

Zielone smoothie przedtreningowe

Czas przygotowania: 5 min
Poziom trudności:
Łatwy
JENNIFER ANISTON’S FAVORITE SMOOTHIE BOWL

Ulubiony smoothie bowl Jennifer Aniston

Czas przygotowania: 5 min
Poziom trudności:
Łatwy
Apple smoothie

Smoothie z zielonego jabłka

Czas przygotowania: 5 min
Poziom trudności:
Łatwy
MINI SZARLOTKI

Mini szarlotki

Czas przygotowania: 78 min
Poziom trudności:
Średni