Mini szarlotki
Szarlotka to niewątpliwie królowa wśród jesiennych ciast. Złocista, soczysta, aromatyczna… Ciężko się jej oprzeć! Tym razem jednak mamy ją dla Ciebie w nowej odsłonie - w postaci uroczych mini szarlotek! Są proste w przygotowaniu, a ich forma zaskoczy z pewnością każdego. Chcesz cieszyć się smakiem pieczonych jabłek i chrupiącego ciasta w wygodnej postaci, jednocześnie uzupełniając niedobory kolagenu? Przygotuj nasze mini szarlotki!
Złociste, aromatyczne i soczyste… To jednak nie wszystko! Oprócz wspaniałego wyglądu i niepowtarzalnego smaku, każda mini szarlotka kryje w sobie bogactwo składników. To m.in. mąka owsiana i migdałowa, które wzbogacą mini szarlotki w cenny błonnik czy jabłka, które zapewnią naturalną słodycz. Nie możemy oczywiście pominąć peptydów kolagenowych Vital Proteins, których dodatek pomoże Ci w zachowaniu prawidłowego poziomu kolagenu w organizmie, by cieszyć się promiennym i młodzieńczym wyglądem. Aby przygotować mini szarlotki, zacznij od wyrobienia ciasta i podziel je na 6 równych kulek. W trakcie pieczenia ciasta wyłożonego w formie na muffinki, przygotuj nadzienie z jabłek, miodu i cynamonu. Ostygnięte ciasto wypełnij nadzieniem, posyp ulubionym słodzikiem. Pozostaje już tylko ostatni krok w przygotowaniu naszych mini szarlotek. Włóż je do nagrzanego piekarnika na kwadrans i ciesz się zapachem gorących mini szarlotek!
Składniki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Połącz w misce jajko, wanilię i masło, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj pozostałe, suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 6 równych części.
- Uformuj z każdej z nich kulę i umieść po jednej na środku każdej mini foremki na muffinki.
- Rozprowadź ciasto od środka, wykładając nim całą formę na każdą szarlotkę (wskazówka: staraj się, aby ciasto miało około 0,5 cm grubości ze wszystkich stron).
- Przygotowane ciasto piecz przez 20 minut.
- W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie.
- Umyj i pokrój jabłka w dowolny sposób. Aby uzyskać kwiatowy wzór, przekrój jabłko na pół w pionie i połóż płaską stroną na desce do krojenia. Stwórz cienkie, pionowe plasterki na każdej połówce jabłka. Po skończeniu przekrój plasterki na pół w poziomie.
- Wymieszaj kawałki jabłka z miodem i cynamonem.
- Gdy ciasto ostygnie, wypełnij je nadzieniem jabłkowo-cynamonowym. Aby uzyskać kwiatowy wzór, układaj kawałki jabłka jeden po drugim, delikatnie nakładając je na siebie, tworząc spiralę.
- Posyp każdą szarlotkę resztą słodzika.
- Piecz mini szarlotki przez 15 minut i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.